<$BlogRSDUrl$>

20030905

God weekend 

JavaNyt oensker vores laesere en rigtig god weekend og skal vi saa ikke lige sikre os at vi som minimum fra mandag af begynder og teste vores software loebende. Der er ingen undskyld for ikke at teste og der er vaerktoejer til at teste alle lag i dine webapplikationer:

- DBUnit (Persistenslag)

- JUnit (Forretningslogiklag)

- HTTPUnit (Praesentationslag)

20030904

Marc Fleury 

De fleste Javafolk har hoert om Marc Fleury. Hvis du ikke kender Marc Fleury saa kan vi oplyse at han er en tidligere Sun saelger som i slutningen af 90erne besluttede sig for at han hellere ville lave noget mere teknisk, saasom at kode en open source applikationsserver. Han kastede sig ud i det og resultatet blev JBoss. Laes mere om Marc Fleury i en artikel skrevet af ham selv.

Det skal naevnes at Marc bestemt ikke er den eneste der har kodet paa JBoss, men det var ham der i sin tid tog initiativet til at lave den.

Wiki Wiki Web 

Kender du Wiki? Hvis nej, saa kan du laese om Wiki paa den mest kendte Wiki c2.com. Hvis du allerede kender Wiki saa er du sikkert ogsaa glad for det, da det i den grad er et interessant vaerktoej. Jeg har selv stor glaede af FitNesse implementationen af en Wiki som jeg bruger til at skrive noter om teknologier og diverse andre ting. Laes mere om blandt andet brugen af FitNesse til accepttest i denne artikel.

Sun overvejer Eclipse-support 

TheServerSide.com skriver, at Sun overvejer at understøtte Eclipse-platformen i deres Netbeans-værktøj.

Årsagen er tilsyneladende, at Sun vil gøre stort set hvad som helst, for at opnå deres mål med 10 millioner Java-udviklere.
Deres primære våben for at nå dette mål, er Project Rave (som vi tidligere har omtalt), der er et udviklingsværktøj der skal fange de såkaldte "corporate developers" interesse (fremfor eksempelvis Visual Studio, Delphi, .NET m.m.).

Læs artiklen her.

Kode generering 

Et af de problemer der er ved Java er at man skal skrive en del triviel kode som ikke giver applikationen nogen egentlig ekstra vaerdi, men som blot er noedvendig for at det hele fungerer. Et ekstremt eksempel er EJBer, men det gaelder ogsaa ved for eksempel persistens lag hvor man har en mapping mellem objekter og database tabeller. Hvorfor, hvornaar og hvordan man genererer kode i Java kan du blandt andet laese meninger om i denne artikel.

Introduktion til JSF (Java Server Faces) 

De fleste har efterhaanden hoert om Java Server Faces, men de faerreste har haft tid til at afproeve det. Naar jeg skal introduceres til en ny teknologi saasom JSF saa skal det gaa hurtigt, det skal give mig et indblik uden at gaa for meget i detaljer og samtidig vil jeg gerne se noget kode og konfiguration up front. Naar nu jeg faar tid tror jeg at denne artikel kan give mig hvad jeg soeger.

50 artikler om servlets og JSP 

Arbejder du med servlets og JSP, saa kan du med fordel laese dig klogere med disse artikler.

20030903

Blowfish baade lyder sexet og er sexet (for nogle) 

Blowfish er en krypteringsalgoritme der blandt andet kan bruges til at kryptere passwords. Jeg har fundet en open source Java implementering af Blowfish, men pas paa med at kigge paa source koden, man bliver hurtigt rundtosset. Hvor sikker er open source software?

JAAS - hva' er det? 

Java og sikkerhed har længe gået hånd i hånd. Men når en bruger skal autentiseres (genkendes) og autoriseres (have tilladelse), så får man ikke meget hjælp fra tidligere versioner af standard Java (J2SE).

I J2SE 1.4 er JAAS derimod blevet en del af det samlede billede. JAAS står for Java Authentication and Authorization Service, og gør det let at beskytte dele af en hvilken som helst Java-applikation mod folk der enten ikke kan genkendes eller gives tilladelse.

Java.sun.com har netop publiceret en god intro-artikel til JAAS, der giver overblik såvel som kodemæssige eksempler. Læs artiklen her.

20030901

Outlook i Java 

Er du en af dem der venter paa at microsofts monopol-produkter langsomt erstattes af Java eller Open Source versioner? Saa skulle du proeve og kaste et blik paa Clevercactus som er en erstatning til Outlook. Installationen tager 2 sec og brugervenligheden for en gammel outlook bruger er helt i top. Om der er helt de samme funktionaliteter skal jeg ikke kunne sige og jeg har ikke haft brugt det nok til at kunne sige om hvorvidt der er bugs, men der er da smaa sjove features som man ikke er vant til fra outlook verdenen, saasom en RSS news reader og en mulighed for at poste til sin blog direkte fra app'en.

Websphere Portal 5 

Så er den længe ventede Websphere Portal 5 (version 5.0.0.0) lanceret.
Grundet versionsnummeret, kan det godt være det er en god ide at benytte den i produktions-øjemed, i det mindste til den første opdatering kommer.

Af nye tiltag i version 5 kan nævnes:
- Opdatering af de komponenter portalen baserer sig på
- Udvidet understøttelse for databaser
- Hierarkisk Document Manager, der erstatter Portal Content Organizer
- Productivity Components, der gør det lettere at udfærdige dokumenter
- Nye Lotus Collaboration features:
- People Finder portlet
- My Lotus Team Workplaces erstatter QuickPlace
- Lotus Web Conferences med understøttelse af Sametime
- Collaboration Center der nu inkluderer Sametime Contact List og Who is here
- Internet mail box portlet
- Newgroup portlet
- MyList portlet
- Nye søgefunktioner
- Portlet builders
- ..og meget andet

Læs mere om Websphere Portal generelt, eller den nye version 5 specifikt.

Opdatering: Der er faktisk også kommet et Websphere Portal Toolkit version 5, til Websphere Application Studio. Hent det fra Portal Toolkit's website.

20030831

Intro til MVC 

Vi har tidligere nævnt MVC (Model View Controller), hvilket dækker over et design pattern, der muliggør en opdeling af en applikation i 3 mere eller mindre distinkte dele; nemlig Model, View og Controller.

Kort fortalt er Model den del der indeholder forretningslogik, model-objekter samt mulighed for at persistere data, View styrer brugergrænsefladen, mens Controller sørger for kommunikationen mellem Model og View.

Denne opdeling gør det let blandt andet at udvide, modificere og vedligeholde en applikation. Selvom man efterhånden oftest ser MVC omtalt indenfor web-applikationer, er det faktisk en integral del af eksempelvis Swing, og var ydermere massivt integreret i programmeringssproget SmallTalk (som mange i øvrigt mener var det første rigtigt effektive og moderne objekt-orienterede programmeringssprog).

Hvis denne ultra-korte introduktion har vakt din interesse, så har Sun netop lagt en udmærket introducerende artikel på java.sun.com. Læs den ved at klikke her.

JavaNyt på Google 

JavaNyt kan nu findes på Google.

Godt nok rangerer vi endnu meget lavt på listen, hvis man søger på "java nyt", hvilket de fleste nok vil gøre. Men søger man på "javanyt" er vi det øverste.. Ud af 5 resultater ;-)

Lav en email-testserver! 

Mange Java-udviklere der arbejder med web-baserede systemer (og hvem gør ikke det, kan man vel næsten sige), har brug for at kunne sende email i den ene eller anden form. Enten fra bruger-til-bruger, fra bruger-til-virksomhed, fra virksomhed-til-bruger eller automatiserede mails fra systemet, enten til administratoren eksempelvis som resultat af et test-gennemløb, eller til brugerne som eksempelvis en reminder om opdateret indhold på et site eller lignende.

Hvorom alt andet er, så er det ikke altid man har en mail-server til rådighed, når der skal testes. Derfor kan det i mange tilfælde betale sig, at udvikle sin egen mini-test-mailserver.

JavaWorld har skrevet en herlig artikel om netop dette, og den kan læses her.

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Site Meter