<$BlogRSDUrl$>

20030829

Xlet - hva er det? 

En Xlet er en særlig form for en Applet, men til mobile enheder der følger J2ME's CLDC-standard (Connected Limited Device Configuration).

En Xlet gør det muligt for eksempelvis en mobiltelefon, dynamisk at udvide sine funktionaliteter, så samme måde som en Applet i en webbrowser. Dog kan Xlet-standarden snildt få større betydning for J2ME end Applets har haft for J2SE.

Læs en artikel om Xlet-standarden her.

J2SE 1.4.2_01 

Saa har Sun folkene haft travlt med at rette bugs og resultatet kan nu downloades i form af J2SE 1.4.2_01-b06. Laes videre paa deres release notes.

20030828

Barracuda i ny version 

Barracuda - et Java/XML-baseret Open Source MVC- (Model View Controller) framework der har en helt anden indgangsvinkel til MVC end eksempelvis Struts, er netop blevet kommet i en ny version 1.2.5.

Læs mere om Barracuda, og download på http://barracudamvc.org.

Skal du til fest med roedderne fra salgsafdelingen og vil du gerne imponere? 

En sjov artikel om hvad man kan sige for at imponere til en cocktail fest. Det skal nok naevnes at saetningerne ikke skal bruges over for den pige du laenge har droemt om at invitere ud, saa brug dem med omhu. Det mest interessante ved artiklen er nok at den ogsaa forklarer hvad de imponerende saetninger egentlig daekker over.

'How to Talk About Jini, J2EE, and Web Services at a Cocktail Party' - onjava.com

20030827

Software-patenter i Europa 

Den 1. september skal Europa-parlamentet stemme om en revideret udgave af de europæiske regler om hvad der kan patenteres.

Bliver dette nye forslag vedtaget, kan det betyde mange problemer for diverse Open Source-projekter!!

Dette kan simpelthen ikke accepteres.. Gør din pligt, og kig forbi http://swpat.ffii.org og http://petition.eurolinux.org!


Tomcat 5.0.9 (eller 5.0b1?) 

Apache's Jakarta's (phew) Tomcat-projekt, er netop nået til version 5.0.9.

Hvis blot det havde været endnu en sub-version havde det ikke været så vildt, men faktisk ser det ud til at det er en beta..

Dog er der stadig flere features der ikke er implementeret, hvilket egentlig putter den mere over i kategorien "development release".

Nedenfor ses de kategorier Apache (Jakarta) almindeligvis følger:
Men lad os nu se.. Du kan selv følge med i Tomcat-projektet på adressen: http://jakarta.apache.org/tomcat/index.html

Nordisk open source website 

Har lige faaet oeje paa et site om open source henvendt mod besoegende fra norden. Sitet indeholder information om hvad open source er og en liste over alverdens forskellige open source projekter. Sitet ser umiddelbart ud til at vaere henvendt mod folk der ikke kender til open source og ikke er de store teknikere. Besoeg nordicos.org.

MS JVM, .NET og Sun's Java 

Er du en af de mange Java-udviklere der stadig ikke er helt opmærksom på ulemperne ved at benytte Microsoft's JVM (Java Virtual Machine), og overvejer du måske at skifte til Sun's JVM, eller endnu mere radikalt til MS .NET?

Så giver denne artikel et godt overblik og god input til at vælge korrekt:
http://www.freeroller.net/page/kalimantan/20030826#screwed_by_the_microsoft_jvm

Apache OJB 

Jeg har researchet persistens frameworks/implementationer og er nu naaet til Apache OJB. Man faar ikke det bedste indtryk naar man gaar igang med installations- builddelen. Hvis du downloader den binaere version manger du jca packagen da den af ukendte aarsager ikke bundles med resten af distributionen. Tager du derimod source versionen har du jca med, saa langt saa godt. Naeste problem er build af OJB. i /bin bilbioteket er der en build.bat fil der ganske simpelt saetter miljoevariable og dernaest kalder Ant (hvorfor egentlig ikke bare saette variablene i ANT?!?). I build.bat glemmer de at inkludere ant.jar i classpath, saa det skal du selv tilfoeje. Naeste problem er at referencen til build.xml i build.bat er forkert, igen simpelt men irriterende at skulle rette.

Nu har jeg faaet bygget en jar fil, jeg haaber at de naeste trin er lidt bedre for humoeret.


OPDATERET - Man kan selvfoegelig vaere smartere end mig og kalde build.bat fra roden (bin\build.bat) og derved undgaa at skulle lave den sidste aendring.

20030826

Ant Exec starter ikke ny proces 

Jeg er i dag blevet opmaerksom paa et interessant issue vedroerende Ant's Exec task. Forestil dig at du har en ant build fil og at du i denne fil gerne vil have startet en server men derefter fortsaette med at udfoere andre opgaver i forbindelse med build/deploy processen. En saadan proces kraever at Ant starter en ny proces ved exec tasken og derefter kan fortsaette foer processen startet af exec returnerer/afslutter. Dette kan ikke lade sig goere ved mindre du benytter en CVS udgave af ANT koden. Fra og med version 1.6 kan du nemlig benytte attributten 'spawn' som er en boolean til at angive om hvorvidt du vil have ANT til at fortsaette eksekvering eller vente paa at processen startet ved Exec afslutter.

Fra ANT CVS:

/**
* set whether or not you want the process to be spawned
* default is not spawned
*
* @param spawn if true you do not want ant to wait for the end of the process
*
* @since ant 1.6
*/

TV på din Java-telefon! 

Ja, den er god nok. Nu kan du faktisk se TV på din Java-baserede mobiltelefon!
Servicen hedder 1KTV, og bruger mellem 1 og 4 KB pr. sekund, hvilket er rundt regnet det halve af hvad en almindelig telefonsamtale bruger på GSM!

Du er også inviteret til at se med, i hvert fald hvis du er den heldige ejer af en af følgende telefoner:..og bor i udlandet; det er nemlig udbyderen Sprint der tilbyder servicen.
Men mon ikke snart noget lignende kommer til Danmark?

Læs mere om den nye teknologi på http://www.1ktv.com.

WebApp framework 

Staar du og skal til at lave en java baseret web applikation, men du har knapt med tid? Du kender Struts, men vil gerne bruge version 1.1 som du endnu ikke har haft tid til at kigge paa. Det kunne ogsaa vaere rart at have et framework hvor der benyttes DAO og hvor man benytter et standard persistenslag og helst open source saasom Hibernate. Du skal endvidere bruge noget upload funktionalitet og lidt login med HTTPS. Tag et kig paa AppFuse som nemlig indeholder naevnte funktionaliteter og som benytter Hibernate og Struts. Desuden kan du hente Struts-Resume der viser hvorledes AppFuse kan benyttes.

WSAD og Struts 1.1 

Hvis du bruger WSAD (WebSphere Studio Application Developer) version 5.0 eller 5.0.1 har du hoejst sandsynligt oplevet nogle problemer. Hvis du ikke har, saa forbered dig paa at den automatiske opdatering ikke virker og at du vil faa problemer hvis du benytter Struts 1.1 eller snarere Tiles. I WSAD 5.0.X er der en bug der goer at en JSP ikke kompilerer hvis den benytter taglibs defineret i en inkluderet JSP. Loesning: Installér WSAD 5.1.

Project Rave 

Måske er Sun blevet lidt træt af, at Eclipse-platformen vinder så stort indpas for tiden. Måske har de bare fundet ud af, at med Eclipse og Microsoft Visual Studio .Net, er det svært med Netbeans/Sun ONE Studio at konkurrere om markedet for de såkaldte "Corporate Developers".

Corporate Developers er de udviklere, der ikke er "tunge" applikationsudviklere, men som benytter avanceret backend (eksempelvis XML-/SOAP-baserede webservices) til at hente data og vise på en JSP-side i en browser.

Project Rave er kodeordet for et projekt, der gør det ultra-let at udføre sådan "letvægts"-udvikling. På JavaOne fik vi en lækker demonstration, hvor det tog 5 minutter at strikke en applikation sammen der brugte en web service, viste den i en tabel i en almindelig browser, og fik den layoutet og stylet. Desværre gik serveren ned, og den stakkels demonstratør havde ikke fået gemt..

Serveren og værktøjet blev lukket ned, og startet op igen. Det tog denne gang kun omtrent 1½ minut at bygge applikationen, og denne gang virkede den faktisk ;-)

Rave kan dog også bruges til almindelig "tung" applikationsudvikling, hvilket gør den interessant for mange Java-udviklere.

Interfacet er utroligt lækkert, mindst på højde med Eclipse. Følg med i projektets udvikling på http://wwws.sun.com/software/products/projectrave/ - der skulle efter sigende komme en beta i den sidste halvdel af indeværende år!

Omni-Java? 

Vores udsendte skribent kan berette, at det helt store og hotte buzzword på året JavaOne-konference i San Fransisco (Juni måned) var "Java Everywhere".

Men hvad betyder dette egentlig for henholdsvis udviklingen af Java som platform, for udviklerne der skal bruge Java, for beslutningstagerne og så videre? Som udgangspunkt ligger der i udtrykket, at Sun og deres samarbejdspartnere virkelig forventer at der kommer Java-teknologi overalt. Java har allerede invaderet et utal af mobiltelefoner verden over. Men også SmartCards har Java i form af JavaCard-specifikationen, og stadigt flere små elektroniske dimser bruger også Java nærmest som operativsystem.

Vi vil slutte her, for JavaWorld har allerede skrevet en udmærket artikel om emnet. Læs den her.

Leg med ilden 

SCO der efterhånden er blevet så berømte for sin omdiskuterede patenterede unix kode gjorde det som alle ved man ikke bør gøre. De legede med ilden. Hvis man kommer med hårde kommentarer til linux drengene, så kan man hurtigt få problemer og det var netop hvad denne weekend indeholdt for SCO. Deres servere blev overdynget med DoS angreb hvilket holdt SCO sites nede fra fredag til mandag.


Læs hele artiklen (engelsk)

20030825

Java under angreb..? 

Indtil videre er der gået to timer hvor Jakarta sites og størstedelen af Apache sitet har vaeret utilgængeligt. I en periode var det også umuligt at få kontakt til software delen af IBMs site. Er vi under angreb? Hvem tjekkede om Microsoft's sites var nede?

[UPDATE] - 'Thank You' - Ja undskyld jeg skriver på engelsk, men administratoren af jakarta sitet er nok ikke dansker og jeg vil gerne takke ham for at få sitet tilbage på banen. Sitet kom sjovt nok op lige da jeg postede denne post...tilfaeldigt...I THINK NOT!

Fast web services 

Hvis du er en af dem der mener at XML-baserede webservices ikke har en jordisk chance for nogensinde at komme til at batte, primært fordi XML er tekst-baseret og at arbejde med tekst er sløvt som et gammelt øg i forhold til binære formater, så er "Fast Web Services" måske det du har ledt efter.

Standarden kan bruges til de samme ting som XML, men er "pakket" binært, så det fylder langt mindre, og ikke skal parses. Man tager udgangspunkt i, at de data man arbejder med allerede er valideret. Derfor foregår processeringen væsentligt hurtigere end med almindelige webservices.

Læs en intro og artikel om Fast Web Services på java.sun.com.

Struts og Layout 

Benytter du Struts til dine dynamiske og Java-baserede web-applikationer?
Og vil du gerne have det lettere når du laver tabulerede sider, røde markeringer ud for de form-felter der skal udfyldes (der automatisk fjernes når felterne er blevet udfyldt), pop-up kalendere som brugeren kan vælge dato på og lignende?

Så tjek Struts-Layouthttp://struts.application-servers.com. Det er Open Source, og godt nok fransk.. Men man kan ikke få det hele, vel Thomas? ;-)

Applikationsservere 

Hvad er nyeste version af Resin? Hvad koster Dynamo? Hvilke platforme kan man bruge Cosminexus paa? Hvilke applikationsservere skal man holde øje med?

Se en applikationsserver matrixtheserverside.com.

Java og RSS (Informa) 

Java.net har postet en artikel om hvordan man ved hjælp af Informa-projektet (Open Source) let kan integrere RSS-kilder på sit Java/JSP-baserede website.

RSS (Really Simple Syndication) er et XML-baseret format, der primært benyttes til nyheder og blogs (et nyheds-agtigt site som det du læser netop nu). Se et eksempel på RSS her.

Læs artiklen her.
Det er i øvrigt nok ikke helt tilfældigt, at java.sun.com samtidig har denne artikel om integration af RSS i Java ;-)

Fonetisk søgning 

Tit og ofte står man og skal bruge et navn på en person eller et firma, men man kan ikke huske den præcise stavemåde. Var det Webdata eller WebSaga, var det Maersk eller Mærsk? Det er dejligt behjælpeligt hvis man kan søge i en telefonbog der har fonetisk søgning således at man kan finde en person eller et firma hvis man blot kan ramme rimelig tæt på den rigtige stavemåde. Som eksempel har krak.dk en 'Vi har fundet noget der ligner' funktionalitet. Hvordan hulen skal man dog implementere dette? Skal man lave en ordenlig omgang søgealgoritme der kan søge alverdens alternative stavninger igennem? Nej, man skal blot besøge Jakarta Commons Codec.


Jakarta Commons Codec pakken indeholder diverse encoding og decoding klasser. Under language pakken finder du to implementerede algoritmer til fonetisk søgning. Jeg har prøvet 'Soundex' algoritmen der er flere hundrede år gammel og i sin simpelthed går ud på at vægte vigtigheden af de forskellige bogstaver i alfabetet. Soundex blev oprindeligt brugt til slægtsforskning da man inden for dette felt tit kan møde de samme navne der på grund af manglende præcision er blevet nedfældet med forskellige stavemåder. Soundex klassen fra Jakarta bruges til at udregne 'soundex koder' for ord. Hvis man således giver Soundex's encode metode to ord der 'lyder' ens, så returnerer den samme 'soundex kode'.

Klassen org.apache.commons.codec.language.Soundex implementerer Soundex algoritmen for det engelske sprog og der er altså behov for at lave lidt ekstra arbejde hvis den skal bruges til danske søgninger.

JavaNyt!=Sun 

Har lige en enkelt kommentar inden vi går igang; dette site er på ingen måde involveret i Sun's aktiviteter! Måske indirekte, da vi forsøger at gøre det danske Java-community endnu bedre ved at lave dette nyhedssite. Men ikke direkte.
Godt nok ville det da være rart hvis Sun ville sponsorere os med nogle penge eller lignende, men det sker nok ikke lige foreløbig.. Eller hva - Sun? ;-)

Første post fra syden 

Vil se om hvorvidt jeg kan ændre mine vaner til også at skrive på dansk.
(Denne post tog mig kun 3 minutter).

Velkommen til! 

Denne blog er under opbygning, så kig forbi igen snart!
Den er startet af Thomas N (bosat i Toulouse, Frankrig) og Henrik M (bosat i København, Danmark).
Send gerne kommentarer, input og lignende.. Nu! :)

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Site Meter